Evreni Algılama Çabasının Sınırlar Çizerek Yok Edilmesi
Özünde çok kısa olan bir konu. Evren, herhangi bir düşünceden bağımsız olarak hareket etmeye devam eden fiziksel bir olgu. Bunun içinde çok hücreli canlı olarak hücreler birliği olan vücudumuz ile anlam yükleyen ise bizleriz. Evren sakin bir şekilde hareket etmeye - ahenk içinde değil - gezegenler, yıldızlar, meteoarlar birbirine çarpmakta ve çarpmanın sonucu olan fiziksel olaylar kimsenin fikirlerini umursamadan devam etmektedir.
Evren tamamen kayıtsız. Tam bir kayıtsızlık durumu. Evren için bilinç safsatası var olmamaktadır. Bilinç sadece hayatta kalmaya çalışan hücreler birliği olan vücudumuzun uydurması olmakta ve bizde sanki evren bizim etrafımızda, bizim varlığımız için varmış gibi anlamlar yüklemekteyiz.
"Evreni Algılama Çabasının Sınırlar Çizerek Yok Edilmesi" ile demek istediğim ise herhangi bir anlamı daha doğrusu sınırlı düşüncesi olmayan evrenin, içinde biz canlılar durumu kavrayamadığımız ve hayatta kalmakta zorlandığımız için sınırlar çizerek anlamaya çalışıyoruz. Neyin iyi, neyin kötü, neyin doğru, neyin yanlış, niye doğru, niye yanlış vb. uydurmalarla bu sınırlamaları önce ya çok geniş ya çok dar yapıp sonra bunun yetersizliğini ve evrenin karşısında uyduruk olduğunu farkettikçe ekleyip-eksiltmeye çalışıyoruz.
Algıladığımız kelimelerin, yaptığımız tanımların tam bir hiçlik ortasında daire çizerek sınır oluşturmaktır. Bunun uydurma olduğunu ve bu dairenin sınırlarını ne kadar katı olursan o kadar küçük çaplı ve ne kadar büyük olursa o kadar "geniş" çaplı olacağını anlamak zor olmamalı. Ve bu "insan" gibi hücreler birliği olan canlılar ise nedense küçük çaplı sınırlara, katı doğru-yanlışlara bayılıyor çünkü beyni sonsuz hiçlik karşısında hayatta kalmak için tutunacak bir şey bulamıyor. Ne kadar geniş sınırlar olursa da o kadar tutarsız ve gereksizmiş gibi duruyor ama sağduyumuza daha uygun hissettiriyor (çünkü aptalca çoğu şeyi reddedip küçük sınırlar içine kendini hapsetmemiş oluyor).
Evren tamamen kayıtsızca hareket etmeye ve kayalar birbiriyle çarpışmaya devam ediyor. Aşağıdaki resme bakınca herhangi bir uyduruk doğru-yanlış veya felsefenin herhangi bir temeli olabilir mi ki? Senin doğruların aşağıda usulca dönen evrenin umrunda, kayıdında olabilir mi? Kayıtsız.
Comments
Post a Comment